14 Ağustos 2015

Doğru Nefes Almak Ne demektir?

images (4)Doğru nefes almak, doğduğumuzda doğal bir işlev iken çoğumuz doğru nefes almayı çeşitli sebeplerden dolayı unutuyoruz. Bebeklikten çocukluk dönemine geçtiğimiz yıllarda anne baba ve çevremizi gözlemleyerek nefeslerimizi onlar gibi alıp vermeye başlarız. Duruş şekillerimiz ve geçirdiğimiz hastalıklar da nefeslerimizi bloke etmek için sebep oluşturmaktadır. Çocukluğumuzu takip eden yıllarda, kaygı ve korkular hayatımızı etkilemeye başlar ve nefesleri tamamen bloke etmek kaçınılmaz olur.

Küçük bir hesap yapacak olursak doğru nefes almanın önemini daha çok anlayabilriz. Bir dakikada aldığımız ortalama nefes 15 ile 17 dir. Bir saatte yaklaşık 1000 nefes alırız. Diyelim ki 16 saat uyanık kalıyoruz. 16000 kez nefes alıyoruz uyanıkken. 1 yanlış nefes alış-verişi 16000 kez yanlış nefese dönüşüyor. Uyku sırasında  beden için doğru nefesleri alıyoruz sadece. 16000 yanlış nefes aldığımızı bilmek bizim hemen nefes alışverişlerimizi değiştirmemiz için geçerli bir sebeptir.

Genel olarak sığ nefesler alıp veriyoruz. Akciğerimizi tam kapasiteyle kullanamıyoruz. Sığ nefes, ciğerimizin üst bölümüne aldığımız nefeslerdir.

Nefes almaktan çok, nefes vermek önemlidir.

Doğru nefes almak, diyafram kasımızı doğru kullanmakla gerçekleşir.

DİYAFRAM KASI (vikipedi)

Diyafram, göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran kasa verilen isimdir.

Kas-kiriş karışımı bir organ olan diyafram, göğüs kafesine bağlıdır. Solunumda görev alır ve çalışması beynin iki diyafram siniri aracılığıyla yönlendirilir. Diyafram, üç delikle yemek borusuna, aorta ve alt ana toplardamara açılır. Diyafram, nefes aldığımızda kasılır ve düzleşir. Nefes verdiğimizde ise gevşer ve kubbeleşir.

Göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran diyaframın diğer bir adı da karın kasıdır.

Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir.

Soluk alırken; diyafram kası düzleşir, göğüs boşluğunun hacmi artar, iç basınç düşer ve akciğere hava dolar.

Her nefes alıp verdiğimizde diyafram ile birlikte göğüs boşluğu da hareket eder.

Diyafram kası kasıldığında göğüs genişler göğüs boşluğu bir vakum gibi işlev görerek akciğerlere hava dolmasını sağlar. İkinci derecedeki yardımcı kaslar olan omurgalar arasındaki kaslarda genişleyerek ve kasılarak  nefes alıp verişe yardımcı olurlar. Ayrıca boyun kaslarının da bu fonksiyonda az derece etkisi vardır. Sadece göğsün üst kısmından akciğerleri çok zorlayarak nefes alıp vermek enerjiyi verimli kullanmada çok sıkıntılı durumlar yaratır. Akciğerlerin kapasitesi tam olarak kullanılamaz. Bu şekilde bir nefes almada 500 -700 cc hava akciğerlere dolar. Diyafram kası,omurga kasları ve boyun kasları tam fonksiyonel kullanıldığında akciğerlere 2500cc – 3000cc hava doldurulur. Bu da akciğerlerin alabildiği en yüksek hava miktarıdır.