Yoga Nedir Ne Değildir?


Yoga Nedir? Ne değildir?
  yazıma önce ilk yoga deneyimimden bahsederek başlamak istiyorum.

Yıllar yesimyogaönce …….. yoga  yapan bir grubun çalışmalarına gitmeyi düşünen arkadaşım beni de çağırdı ve gittik.
”Gözlerini kapat enerjiyi hisset elimi başına koyuyorum ne hissediyorsun.? Sıcak ya da soğuk bir his oluşmalı” dediğinde kendimde bir eksiklik hissettim çünkü ben hissedememiştim. Yoga, o gün hayatıma giremeden çıktı diyebilirim. İnsan üzerinde iyi etki yaratan her çalışmaya saygım var ve o çalışmaların iyi olduğunu düşünen ve uygulayan insanlara illa ki faydası olmuştur ki, o yıllarda çok popülerdi. Belki de ben hazır değildim yoga için, hiç araştırma yapmamıştım. Ama yoga aklımda hep, oturup meditasyon halinde kalınan bir çalışma olarak kaldı uzun bir süre.

Psikoterapi çalışmalarımı yaptığım hocam aynı zamanda yoga eğitmeniydi. ”Bir gün dersime gel” dedi ve ben, benim için gerçek yogayı ifade eden çalışmayla o gün tanıştım. Yoğun ve stresli iş hayatıma ilaç gibi gelmişti.

İlk yoga seansından çıktığımda, üzerimden büyük bir yükün kalktığını hissettim ve haftanın dört günü kendimi yoga derslerinde buluyordum.

Yoga yaptıkça, bedenim esnedikçe, yoğun olan zihnim yerini dinginliğe bırakmaya başlamıştı. Bedenimi gerçek anlamda tanımaya ve algılamaya başladım.

Yoga öğrenciliğimden, hocamın ”sen neden yoga eğitmeni olmuyorsun?” dediği cümle benim yoga eğitmenliğime geçiş kapım oldu.

Benim gibi başka insanların üzerinde de o yıllarda ki yoganın bir çeşidi olan….yoganın etkilerinin oldukça fazla olarak kalmış olduğunu gördüm eğitmenliğe başladıktan sonra.

Asanalardan oluşan yoga çalışmasını deneyimlememiş kişiler ”ay ben bir saat popomun üzerinde oturup ommm yapamam” diyor. Kimisi dini inancına ters buluyor. Yogayı tapınma ya da ibadet olarak algılıyorlar.

Bir arkadaşımın arkadaşı, yoga eğitmeni olduğumu duyunca, dini inancı sebebiyle başı kapalı ve yogaya ön yargıyla bakmıştı. ‘Size göre yoga nasıl bir çalışma?” diye sormuştum. ”neden yoga?  diye sorduğu soruya cevap olarak. Bir seansıma katıldı ve sonra o da bir yoga sever oldu:)  Yoganın düşündüğü şey olmadığını deneyimledi.

Yoga bir din değildir,  poponun üzerinde oturup ommm yapmak değildir.

Yoga meditasyon yapmak değildir. Bedeni meditasyona hazırlar ki, meditasyonu hakkıyla yapmak epeyce disiplinli çalışmalar gerektirir.

Peki yoga nedir?

Yoga, disiplinli bir bedensel  egzersizdir. Aynı zamanda zihnin ve ruhun sporudur. Asanalar dediğimiz hareketler zincirinde kaslar, bağlar esner, omurga uzar.  Bedenin esnemesiyle birlikte, 24 saat çalışan, içi düşüncelerle dolu olan zihnimiz de dinginleşir. Düzenli olarak yoga uygulaması yapan kişilerin artık düşünme biçimi, kendisine ve hayata bakışı değişmeye başlar. Çünkü, beden esnedikçe, geçmişin yarattığı olumsuz etkileri, yorgunlukları, gelecek kaygılarını tutan organlar, sistemler, bağ ve dokular en önemlisi her bir hücre şifalanmaktadır.

Sempatik ve parasempatik sistem dengelenmeye başlar ki. fiziksel, zihinsel ve ruhsal beden için bu çok önemlidir. Yani beynin analitik olan sol lobu ile, mental olan sağ lobu dengelenir.

Enerji bedenimizde bulunan, fizik bedendeki damarlar gibi var olan meridyenlerimizde ki duygusal blokajlarda çözülmeler başlar. Meridyenler, çakralarla. çakralar hormon bezleriyle bağlantılıdır. Hormon dengesizliğinden oluşan rahatsızlıklar zaman içinde kaybolur ya da en aza indirgenir.

Duygu bedenimizle bağlantılı olan Psoas kası esner.

Dediğim gibi, düzenli yapılan yoga çalışmalarında, yoganın etkisi fizik bedende kendini gösterir. Vücut form tutmaya başlar. Bırakılan duygusal blokajlar ve dengelenen hormonlar sayesinde kalıcı kilo verme, daha doğrusu bedenin olması gereken kiloya ulaşımı sağlanır zaman içinde.  Fabrika ayarlarına dönmek gibi bir şey diyelim 🙂

Pranayama yani doğru solunumla birlikte yapıldığında yoga etkilerini göstermeye başlar. Önemli olan, bir yoga seansında kendinizi bedeninizde hissedebilmenizdir. İlk başlarda asanalarda iken düşünceler hatta bir sürü düşünce oluşur aklınızda, bir süre sonra o anı yaşamayı hisseder hale gelirsiniz.

Asana ve pranayamanın ardından, ziyafetten sonra gelen kaymaklı tatlı gibi gevşeme kısmı gelir. Bu tatlı, şekersiz sağlıklı olandan 🙂 Asana, nefes egzersizleri ve gevşeme, beden için gerekli yaşam enerjisi olan dopamin, endorfin ve serotonin salgılanmasını sağlayan üç silahşör gibidir. Bu sebeple yoga seansından çıkan insanlar kendilerini daha mutlu hissederler.

Yogayı hayatınıza aldığınızda, yoga sadece bedensel egzersiz olmaktan çıkar  zihinsel ve ruhsal spora dönüşür.

Herkes yoga yapabilir mi? Evet isteyen herkes yapabilir.12316215_974592945913377_616546196902923206_n (1)

Kendi bedeninin izin verdiği kadar, yapabildiği kadar yapmalı yogayı. Yoga aşama aşama yapılır. Kaslarımıza açılması, esnemesi için zaman tanımalıyız. Üstelik herkes çok esneyecek diye bir şey de yok. Çünkü hepimizin beden yapısı aynı değil. Ben çalışmalarımda, yapabildiğinin bir tık ötesine geçmesini sağlarım. Herkes en iyi şekilde kendisi tanır bedenini. Zorlamak hata olur. Herkes başının üzerinde kalkacak diye bir şey yoktur. ya da ikiye katlanması şart değildir.

Ben kiloluyum, benim bel-boyun fıtığım var, bacaklarımda sıkıntılar var yapabilir miyim yoga? sorusuyla gelenler olur bazen. Ben de ”Sizi yoga show için  hazırlamıyorum. Olimpiyatlara da katılmayacağız. O sebeple mükemmel yoga yapmaya odaklanmayın. Kilolu ya da zayıf olun, sıkı ya da zayıf kaslara sahip olun fark etmez. Herkese ve her bedene uygun yoga hareketleri vardır. Sınırınızı bilerek yapın, zamana bırakıp sabırlı olun yeter” derim.

 

Yoga sadece kadınlar içindir gibi yanlış bir algıda var toplumuzda. Oysa benim çalışmalarıma katılan erkek yoga sever sayısı oldukça iyi. Aslında kadınlar kadar erkeklerin de çok ihtiyacı var yoga yapmaya. Hatta belki daha da çok. Haydi erkekler yogaya :))

Son zamanlarda dikkatimi çekiyor, dizilerde kişisel gelişim içeren hipnotik cümlelere ve yogaya yer veriyorlar kısa da olsa. Mutlu oluyorum ama şaşırmıyorum çünkü insanlığın uyanması için evren her kanalı deniyor. 🙂

Benimle yoga çalışan, dizleri üzerine oturamadığı için ayakta namaz kılan bir üyem; şimdi artık dizlerini kıvırıp oturabiliyor.

Uzun zamandır sırt ağrısı çeken erkek bir üyem, artık sırt ağrılarının olmadığını söylüyor.

Kendimi daha iyi daha esnemiş hissediyorum diyenler, kilo vermemişim zannediyordum ama eski kıyafetlerim artık oluyor diyenler, bacak ağrılarım yok oldu vs vs gibi farklı geri bildirimler alıyorum. İşte diyorum ”yogayla yol almanın güzellikleri bunlar”

Yaşı, cinsiyeti, dili, dini, engeli olmayan bir çalışmadır yoga. Aynı müzik gibi evrenseldir. Bedenin ve ruhun dansıdır. Bu evrensel müzik ve dans, kişiyi varoluşa,  sevgiye yani kendisine ulaştırır. Yoga budur.

Yoga Eğitmeni Yeşim Güralp

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.