Zencefilin Faydaları

Zencefilizencefil2n Faydaları

Uzakdoğu yolculuğumda zencefil dikkatimi üzerine çekmeyi başarmıştı. Gittiğimiz her otelde önce zencefil çayı adı verdikleri bir ikramda bulunuyorlardı. Tadı damak lezzetime uygun olmasa da içtim bol bol. Kaldığımız oteldeki görevliye zencefil çayının neden bu kadar çok tüketildiğini sordum. Cevap netti ‘’ sağlıklı kalmak için’’ ve bir gülümseme eşlik etti cevaba. Bu da sorumu der gibiydi : ))) bende bu konuda araştırma yapmayı düşündüm bu mucizevi bitki ile ilgili olarak, bakın neler buldum.

Zencefil çayı Asya da, Hindistan da ve Eski Çin de çokça kullanılan bir içecek türü. Çin tıbbında değeri büyük.

2000 yıl önce Romalılar tarafından Avrupa ve Akdeniz ülkelerine getirilmiş zencefil bitkisi.

Zencefilin üretildiği ülkeler arasında Jamaika, Hindistan, Endonezya ve Avustralya başı çekmektedir.

Zencefilin ülkeler göre kullanımı değişmekte.

Çin de soğuk algınlığında, Hindistan da migren tedavisinde, Peru da mide ağrılarında kullanılmakta.

Zencefil kan dolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar.

Zencefilin yararları saymakla bitmiyor.

İltihap önleyici özelliğe sahip olan zencefilde bulunan etken madde “gingerol” ;

osteoartrit

(Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme, aşınma ve tahribatın ortaya çıktığı en sık eklem rahatsızlığıdır.)

ve romatoid artritx106550.jpeg.pagespeed.ic.-kHx1rBZ_N

(Romatoid artrit halk arasında iltihaplı romatizma olarak adlandırılan, en sık rastlanan sistemik bağ dokusu hastalığıdır) Romatizmanın vücudumuzda en sevdiği bölgeler el ve diz eklem bölgeleridir)

gibi şiddetli ağrılara yol açan hastalıkların tedavisinde tüketilmesi önerilen bitkiler arasında yer almaktadır.

Zencefilin bazı kanser türleri üzerindeki etkisini araştırmalar şöyle açıklıyor

Tüm dünyadan uzmanların katıldığı ve kanser üzerine yapılan araştırmaların yapıldığı “Frontiers in Cancer Prevention Research” (2003) konferansında yapılan açıklamaya göre, düzenli olarak zencefil tüketimi veya zencefil takviyesi kullanımı, kolorektal (bağırsak, rektum veya her ikisi birden) kansere neden olan hücre yapısı değişimini baskılıyor ve tümörlerin büyümesini engelliyor. –

Michigan Üniversitesi’nden Dr Rebecca Lui önderliğinde yapılan laboratuvar araştırmasında zencefilin yumurtalık kanseri, üzerinde de etkili olduğu anlaşılmış. Ana bileşeni “gingerol”, kanserli yumurtalık hücrelerinin sayısını azaltarak mevcut tümörlerin küçülmesini sağladığı belirlenmiş.

Zencefil kullanım alanlarından biri de, mide bulantısını kesme konusunda çok iyi sonuçlar vermiş olması sebebiyle araç tutma rahatsızlıklardır

Kış aylarında çoğalan hastalıklarla mücadele etmemizde etkin rol oymayan bağışıklık sistemimizi güçlendiren zencefil aynı zamanda bronşiyel rahatsızlıklarda ve astım da oldukça etkili sonuçlar veriyor bu konuda Columbia Üniversitesi tarafından bir araştırma yapılmış. Yapılan bu çalışmaya göre zencefilde bulunan “6-shogaol” adlı bileşen yaygın olarak kullanılan bir astım ilacı olan “isoproterenol”ün etkisini artırarak kullanımdan sonra çok daha fazla ferahlık ve nefes alıp verme kolaylığı sağlıyor.

Zencefilin diyabet üzerinde ki etkisi de azımsanmayacak nitelikte olduğunu Sidney Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından yapılan bir çalışamayla ortaya koyuyor. Bu çalışmaya göre zencefil şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilir.

Araştırmada zencefilin diyabeti önleyici ve tedavi edici etkisinin insülin üretimi ve kullanımıyla, karbonhidrat ve lipidin sindirimi sırasında kullanılan enzimler üzerindeki olumlu etkisinden dolayı olduğunun altı çiziliyor.

Aynı araştırmada 30 gün boyunca günde 3 gram zencefil tozu tüketen şeker hastalarının kan şekeri, trigliserid, toplam kolesterol ve LDL kolesterol seviyelerinde önemli düşüşler tespit edilmiş.

 

Toplumda adı dismenore diye geçen sancılı adet dönemi rahatsızlığında da zencefilin faydaları var. Adetten 3 gün önce içilen zencefil çayının faydalarının yüzde 83 oranında iyileşme gösterdiği Pakistan’ın Azad Üniversitesinde yapılan bir araştırmada ortaya çıkmış

 

Zencefilden faydalanabileceğimiz diğer alanlar

 

Boğaz ağrılarında,

Kas zorlanmalarında oluşan ağrılarda,

Bel bölgesinde toplanan yağlara sebep olan kortizol hormonunun yarattığı kilo sorunlarında,

Enerjiye ihtiyaç duyulduğu anlarda,

Toksin atımı sağlayarak karaciğeri rahatlatmada,

Bakterileri yok etmesi sebebiyle ağız içi hijyeninde,

Diş ve diş eti sorunlarında,

Cinsel performansın artırılmasında

Cinsel soğukluğun giderilmesinde

 

Zencefilin kullanım şeklizenefil çayı

 

Taze dilimlenmiş zencefili sıcak suyla karıştırıp bir süre bekledikten sonra ılık olarak çay şeklinde tüketilebiliriz.

 

Bir çay kaşığı toz zencefili sıcak suda eritip içine limon sıkarak çay şeklinde tüketebiliriz.

 

Kışın salep üzerine atılan tarçının yanı sıra biraz da zencefil koyabiliriz.

 

Salatalarda, çorbalarda zencefili baharat olarak kullanabiliriz.

 

Ayrıca zencefille yapılan detoks içeceği kilo verme konusunda oldukça yardımcıdır.

 

Zencefilli Detoks Suyunun Tarifi

 

Bir sürahi suya, dilimlenmiş 2 salatalık, dilimlenmiş bir limon, bir kaç taze 2-3 dilim taze zencefil ve nane karıştırılır. Su bittikçe içerisine su ilavesi yaparak gün boyu içebilirsiniz. Bir hafta boyunca her gün taze olarak uygulanır.

Ayrıca bu içecek suyun yalın tadından hoşlanmayanlar içinde suyu sevmek için iyi bir alternatiftir.

 

Bal,limon ve zencefil karışımı

 

Girmekte olduğumuz kış aylarında karşılaşma oranımızın yüksek olduğu hastalık etkilerinden olan öksürük, grip gibi soğuk algınlığı ve bronşiyel rahatsızlıklar için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu bal, limon ve zencefil tarifini şöyle veriyor;

Küçük bir kavanoz bala yarım limon sıkılır ve 3 tatlı kaşığı zencefil ilave edilir ve sabah akşam birer tatlı kaşığı yenir.

 

Kilo vermek için zencefil tarifi

 

İşte size zayıflamada etkili zencefil çayı tarifi:

1 litre kadar su içerisine 2-3 tane iri zencefil rendeleyin ve hafifçe kaynatın. Su iyice kaynarken içerisine 3-4 diş taze sarımsak ekleyin ve 5 dakika kadar demlendirin. Çayınız demlendikten sonra içerisine az miktarda bal ve limon ekleyin. Burada dikkat edilmesi gereken bir yer var ki bu karışıma kesinlikle tatlandırıcı herhangi bir madde katmamalısınız. Hazırladığınız çayı her sabah ve öğlen içebilirsiniz. İsteğe göre akşamları da içebilirsiniz. (kaynak. İbrahim saraçoğlu)

 

Zencefilin yan etkileri olduğuna dair bir bilgi araştırma sonuçlarında yer almamaktadır. Her şeyde olduğu gibi fazla kullanım zarar verebilir.

Düzenli olarak kullandığınız herhangi bir ilaç varsa her ne bitki olursa olsun doktorunuza danışınız.

 

Sağlık ve sevgiyle kalın,

Kişisel Gelişim Uzmanı Yeşim Güralp

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.