Yardım Et

Yardım et; senden yardımın istenildiğinde..123456

Yardım etmek bir olgunluk ve bir erdemdir ve en güzel  insani duygulardan biridir. İçinde sevgi, merhamet barındırır.

Bir danışanım;  hayatın onu çok yorduğunu  bu sebeple çok bunaldığından bahsediyordu. Ona  ‘’Hayat seni yormak için ne yapıyor?’’ diye soru sordum.

Cevap veremedi…

Hayat, onu yormak için ne yapıyordu ki ya da o istemeden hayat ona ne yapabilir?

Aslında sadece kendimiz kendimizi yoruyoruz. Biz izin vermezsek kimse bizi  yoramaz  çünkü hayatımız bizim seçimlerimizin toplamıdır.

O danışanımın, kendisini yorma sebeplerini tespit ettiğimizde ortaya çıkan sonuç, herkesin her işine koşma sebebiydi. Kendisine zaman bile ayıramıyordu. Sadece eş, çocuklar, anne- baba, arkadaş,  akraba herkes için bir şeyler yapmaya çalışıyordu.

Yardım etme  sebeplerinden biri,  onaylanma isteği idi. Sevilmeye daha çok sevilmeye, takdir görmeye,  iyi ki varsın.. lara duyduğu ihtiyaçtı.

Danışanımla, yardım etme ihtiyacının kendisinde olan değer eksikliği olduğunu tespit ettikten sonra, bu konu üzerine çalışmaya başladık, Çalışmalarımız yakın zamanda sonuç vermeye yani  kendine verdiği değer artmaya başladıkça, kendisini hırpalayarak yaptığı yardımlardan uzaklaşmaya başladı. Yardım etmese de insanların onu sevebileceğini, ona değer  verebileceğini öğrendi. Sonra ardından gelen derin bir özgürlük duygusuydu. Kendisine hiç  zaman ayıramazken artık önceliğini kendine vermeye başladı. Tabi ki çevresinden onun bu tutumunu beğenmeyip onu gereksiz değişimle suçlayıp hayatında menfaatten öteye gidemediği arkadaşlıkları bitti. Etrafındakiler onun bu değişimden hoşlanmamışlardı. O azimle devam etti bu tavrına. Artık kendisini yardım etmek zorunda hissetmeden içinden geldiği gibi  davranıyor. Değersizlik bilinci sebebiyle, kendisini yardıma adamaktan vazgeçip özgürleşmeyle başlayan kişisel yolculuğunda emin adımlarla ilerliyor.

Bu ve bunun gibi bir çok yaşam hikayesi var anlatılabilecek olan.

Yardım edelim yardımlaşalım tabi ki. Yardım etmek  insani bir duygu demiştik. Kendimizi iyi hissetmek adına yapılmamalı yardımlar.

Maddi yada manevi  yardım ediyorsan beklentin olmayacak karşılığını beklemeyeceksin. Beklentin karşılanmadığında,  küsmene, incinmene  sebep olmamalı. O zaman iyi niyetle yaptığın yardım, zarar vererek, için için işleyen küsme, gücenme zehrine dönüşüyor. Vah emeklerime diyorsun sonra.

Yardım etmek senden bir şey alıp götürmemeli ne maddi ne manevi.

Yardım etmeli insanlar birbirlerine ama beklentisizce. Ben yaptım sende yap demeden.

Sürekli birilerine yardım etme ihtiyacı duyuyorsanız durup bir bakın gözlemleyin kedinizi neden bu davranışa ihtiyaç duyuyorsunuz?

Yardım ettiğinizde kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Gerçekten o insanın o yardıma ihtiyacı var mı?

Bazen yardım kendimizi daha güçlü hissetme isteğimizden kaynaklanır. Farkında olmadan yanımızdaki insanı pasifize ederek güçlü hissederiz kendimizi. İyilik yaparken kötülük yaparız.

Kaş yaparken göz çıkarırız anlayacağınız .

Yardım etmeden önce kendinizi bir süzgeçten geçirin derim ben.  Ona kendini kötü hissettirmeden , kendiniz onaylanmayı beklemeden onu ezmeden yardım edin bırakın artıları, sevapları düşünmeden, sadece olması gereken zamanda, şartları zorlamadan yardım edin.  Bilin ki ettiğiniz yardımlar bir gün alışkanlıklara dönüşecek ve siz yorulup yapamaz hale geldiğinizde ya ada yapmak istemediğinizde, sizi yaralayacak oklara dönüşecekler. Bırakın  herkes kendi işini kendi yapsın. Sizden gerçekten ihtiyacı olduğu için yardım isteyen kişi ya da kişilerin yanında yer alın. Yardımınız o zaman makbul olacaktır.

Kişisel Gelişim Uzmanı/ Nefes Eğitmeni/Yoga Eğitmeni Yeşim Güralp

191

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.